donderdag 14 november 2013

De rechtsvorm, coöperatie, in de belangstelling.

In gesprek met andere ondernemers over samenwerkingen. 

Op de vroege ochtend van donderdag 14 november 2013 naar de Open Coffee in Oud-Beijerland. De gastheer verwelkomt iedereen en gaf het goede bericht door dat hij vanmorgen vroeg vernam op de radio: “Nederland is uit de recessie”. Het nieuws werd positief ontvangen door veel geklap en gejuich van ondernemers.

Zelfstandig ondernemers zijn in tijd van crisis creatief want ze willen of moeten zoeken naar kansen, innovatie of samenwerkingsverbanden. Je vraagt je als ondernemer de tijd naar de crisis worden hypes de toekomst of verdwijnt het weer van het toneel af. Bijvoorbeeld: oprichtingen van coöperaties om samen te werken, wordt dit nu wel of niet de toekomst. Wanneer je aanwezig bent op de landelijke dag “de dag van de coöperatie” zal je direct een “Ja” roepen want er waren veel ondernemers aanwezig bij Achmea in Soest die allen interesse hebben in deze oude rechtsvorm die nu weer actueel is. Dit in tegenstelling wat ik van mijn relaties vernam. Zij werkt bij de Kamer van Koophandel bij de afdeling starters waar zij geen piek heeft waargenomen van inschrijvingen van een coöperatie juist wel van zelfstandig ondernemers met de rechtsvorm eenmanszaak. Zal het dan iets tijdelijks zijn?


In ieder geval is een coöperatie is goede rechtsvorm voor ondernemers die willen samenwerken en toch hun zelfstandigheid willen behouden. Voor ondernemers is het ook prettig om samen te sparren of ideeën of dromen dat is iets wat moeilijk in je eentje kan. Alleen is maar alleen en het voordeel van een groep is dat je je mede leden kent er is vertrouwen waardoor je eerder met iemand contact op neemt. Een groep mensen bijeen heeft een groot voordeel want de menselijke bronnen bijeen, is een bom met ideeën, dat stimulans brengt waar ideeën uitkomen en waarmee je met elkaar kansen ziet en risico’s durft te nemen.

Maak het nog bijzonder door van de coöperatie een professional netwerk te maken want netwerken is belangrijk voor elke ondernemer. Dit blijkt uit een onderzoek van Fabian Dekker van het VerweyJonker Instituut te Utrecht dat gepubliceerd is in de Volkskrant van 18 september 2013 door Nanda Troost.


Wil je dit goed doen dan kost het inspanning, tijd en geld. Het gezicht ergens een keer laten zien heeft geen zin daarom zal je regelmatig moeten terugkeren om er succes mee te kunnen behalen. Een professioneel netwerk kun je daarbij helpen. En bij andere zaken zoals innovatie, ontwikkeling op persoonlijke en zakelijk gebied, inkoopvoordelen, gezamenlijk acquisitie verrichten en gezamenlijk zoeken naar kansen en gezamenlijk lef tonen. Onze ondernemerscoöperatie entorno is innoverend omdat het een netwerk is van verschillende adviseurs die kennis hebben van de fysieke leefomgeving. U kunt er meer overlezen in het blad “Het OndernemersbelangZuid-Hollandse eilanden editie 04-2013 op bladzijde 6.


Terugkomend waarmee ik begon deze ochtend was bij een laagdrempelig en goed bezocht netwerk: de OpenCoffee in Oud-Beijerland dat onder andere wordt georganiseerd door Het Ondernemersbelang Zuid-Hollandse eilanden. Ik sprak daar onder andere Roelof Veldhuizen die zich ook gaat verdiepen in het fenomeen samenwerken en verbinden en welke rechtsvorm past daarbij het beste. Samen zijn we van mening dat het oprichten van een coöperatie maatwerk is.

entorno gaat zeker door met samenwerken want samen komen we verder dan alleen.

 entorno
Samenwerkende professionals voor uw fysieke leefomgeving

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten