dinsdag 8 januari 2013

Speeddaten met studenten

Initiatief van de Hogeschool Rotterdam

Maandag 12 november 2012 waren Marianne en José Pérez van Aken bij de Hogeschool Rotterdam om te speeddaten over 10 thema’s met zo’n 160 eindejaarsstudenten Bedrijfseconomie.

De bijeenkomst was georganiseerd door de Hogeschool Rotterdam, Syntens en Vereniging Holland Marine Equipment en was bedoeld om bedrijven te laten profiteren van het geestelijk kapitaal van de studenten en om de studenten te laten profiteren van het werken met een praktijkcasus voor een afstudeeropdracht en om eventueel een stageplaats of loondienstbetrekking te verwerven.
 
 
Waar Marian zich richtte op het onderzoeken en vergroten van het onderscheidend vermogen van een onderneming, ging Jose op pad met een opdracht voor het uitvoeren van een marktonderzoek.

De studenten werden onderverdeeld in groepjes van 3 tot 5 man die 15 minuten de tijd kregen om met een ondernemer van gedachten te wisselen. Vanwege de tijdsdruk moest er snel tot zaken gekomen worden, dus geen rundveegesprek. Na een korte wederzijdse kennismaking werd in een vragenspel onderzocht in hoeverre de ondernemer bij een student (of andersom) zou kunnen passen. De ondernemer kan via het uitdelen van een groene kaart aan een student aangeven dat hij met die student verder wil.
 

Na 15 minuten werd de groep studenten verwisseld voor een nieuwe groep waarmee het gesprek opnieuw kan beginnen. Na dit 4 keer meegemaakt te hebben, had elke ondernemer zijn keuze verkleind tot 4 studenten. Door middel van een verdere keuze uit deze 4 tot 1 student werd de uiteindelijke match gemaakt.

Bijzondere ervaring voor José was het Idols-effect: van de groep er 1 gelukkig maken en de anderen afwijzen. In de eerste ronde was dit nog vrij eenvoudig aangezien de toeschouwers maximaal zo’n 4 man bedroeg. In de tweede ronde echter moest de keuze uitgesproken worden voor de gehele groep ondernemers én studenten en dat was wel een hele nieuwe ervaring!
Gelukkig resulteerde alles in twee studenten die voor Entorno belangrijk werk kunnen gaan verzetten. De volgende stap is nu het verder bepalen van de onderzoeksvragen zodat efficiënt de onderzoeken uitgevoerd kunnen gaan worden.


entorno
Samenwerkende professionals voor uw fysieke leefomgeving

Geen opmerkingen:

Een reactie posten